Assertion Failure: Failed to create layer initial instace

Bugs will be moved here once resolved.

Post » Sat Jul 25, 2015 5:23 am

Problem Description
Project was literally running fine up until this latest beta build. When previewing project from loading layout (with loading event sheet), project loads fine. When previewing project from any other layout (with respective event sheets) project doesn't run, and the following error messages are displayed:

Assertion failure: Failed to create layer initial instance

(error one)
Stack trace:
Error
at Error (native)
at assert2 (http://localhost:50000/preview_prelude.js:16:10)
at Layer.createInitialInstances (http://localhost:50000/layout.js:1505:5)
at Layout.startRunning (http://localhost:50000/layout.js:228:10)
at Runtime.go_loading_finished (http://localhost:50000/preview.js:2145:36)
at Runtime.go (http://localhost:50000/preview.js:1813:9)
at http://localhost:50000/preview.js:1898:33assert2 @ preview_prelude.js:30Layer.createInitialInstances @ layout.js:1505Layout.startRunning @ layout.js:228Runtime.go_loading_finished @ preview.js:2145Runtime.go @ preview.js:1813(anonymous function) @ preview.js:1898

error 2
Uncaught TypeError: Cannot read property 'type' of nullLayer.createInitialInstances @ layout.js:1510Layout.startRunning @ layout.js:228Runtime.go_loading_finished @ preview.js:2145Runtime.go @ preview.js:1813(anonymous function) @ preview.js:1898

Attach a Capx
http://threesevenhosting.com/journeybug.capx

Description of Capx
Capx file has a loader instance for preloading music/sounds, and a title screen, boiled down from one of my projects.

Steps to Reproduce Bug
  • Step 1 - Preview the project from the "Title Screen Layout"
  • Step 2 - Observe, weep

Observed Result
Error message stated above appears, preview is suspended

Expected Result
Regular Construct 2 Awesomeness and productivity (ie., not crashing when trying to preview layouts)

Affected Browsers
  • Chrome: yes
  • FireFox: yep
  • Internet Explorer: yessir

Operating System and Service Pack
Windows 8.1

Construct 2 Version ID
Construct 2 Beta Release r210
B
74
S
19
G
9
Posts: 377
Reputation: 9,258

Post » Tue Jul 28, 2015 6:57 pm

I have the same problem because I use custom loader layout (<Use loader layout>). I found setting this to YES makes <F5> preview malfunction. You can use <F4> instead, or just disable loader layout and wait for next release.

It seems you are having the same problem.
Providence University, lecturer.

Tatung University, lecturer.



Consultant per question: USD$15 / time

Consultant by month: USD$300 / month

Customized project: USD$2500 / capx
B
78
S
18
G
4
Posts: 197
Reputation: 7,838

Post » Wed Jul 29, 2015 5:24 am

@phone789 - thank you for verifying!

@jomo - wow I'm glad it was such a simple fix, and I didn't fry my game some how.... production has resumed at normal pacing. thank you so much. I'm assuming this has something to do with the new splash screen features?
B
74
S
19
G
9
Posts: 377
Reputation: 9,258

Post » Sun Aug 02, 2015 7:53 pm

Turning Loader Layout off fixed it for me, too
B
35
S
12
G
3
Posts: 92
Reputation: 4,752

Post » Tue Aug 04, 2015 5:09 pm

Thanks a lot for the F4 work around. :)
B
19
S
5
G
4
Posts: 10
Reputation: 3,837

Post » Tue Aug 04, 2015 6:58 pm

Seriously - never used F4.
B
74
S
19
G
9
Posts: 377
Reputation: 9,258

Post » Thu Aug 06, 2015 3:28 pm

Closing as duplicate of https://www.scirra.com/forum/r210-not-functioning-properly_t150050 - should be fixed in the next build.
Scirra Founder
B
402
S
238
G
89
Posts: 24,644
Reputation: 196,095

Post » Thu Aug 06, 2015 4:36 pm

@Ashley - thanks homie
B
74
S
19
G
9
Posts: 377
Reputation: 9,258

Post » Fri Jun 09, 2017 6:20 am

GOT SAME PROBLEM
B
4
Posts: 6
Reputation: 212

Post » Sat Jun 10, 2017 7:30 am

how to turn of Loader Layout. where is layer loader?

plz help
B
4
Posts: 6
Reputation: 212

Next

Return to Closed bugs

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests