Blend modes and transparency

Get help using Construct 2

Post » Mon Nov 10, 2014 7:39 pm

I'm trying to play around with blend modes, and I'm having trouble figuring this out:

Ideally I'd like to have 2 sprites - one sprite as the "solid object", and one sprite as the blend mode sprite. I want the blend mode sprite to be completely transparent, but when it overlaps the "solid object" sprite, it makes the the bits of the "solid object" sprite that are overlapping transparent as well. Is this possible using blend modes, or does this require something more sophisticated?
B
44
S
12
G
1
Posts: 545
Reputation: 4,271

Post » Mon Nov 10, 2014 7:48 pm

....
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
B
67
S
24
G
7
Posts: 1,518
Reputation: 11,072

Post » Mon Nov 10, 2014 10:13 pm

Hello @korbaach , your examples are great!

Do you know of a way to do the opposite? I mean to use the opaque parts of a sprite in order to display the Sprites below. But with out the need of a huge sprite that is mostly empty.

The "destination in" does that but only on the parts that the Sprite physically cover. Everything outside the boundaries of the masking sprite is visible. And if put on a layer with "forced own texture" it masks out all the layers below, not just the one that exists directly below.

I have a lens flare example here and I faced this problem. I wanted a sprite to display a small portion of a layer at any time and I had to use a humongous sprite just to show a small area below. I am talking about the "HotSpot" sprite on the "DirtyLens" layer.

Any ideas? Thanks in advance for any tips!
Last edited by eli0s on Tue Nov 11, 2014 8:44 am, edited 1 time in total.
composer - multimedia artist
www.eli0s.com/en/
B
69
S
27
G
6
Posts: 1,146
Reputation: 10,379

Post » Tue Nov 11, 2014 6:56 am

@korbaach - Of course! I always keep forgetting about the force texture settings.

Thank you!
B
44
S
12
G
1
Posts: 545
Reputation: 4,271

Post » Tue Nov 11, 2014 11:11 am

eli0s wrote:
Do you know of a way to do the opposite? I mean to use the opaque parts of a sprite in order to display the Sprites below. But with out the need of a huge sprite that is mostly empty.



Thanks eliOs!

..I think this is not possible...
for masking a small part of you need a small sprite..for masking whole screen you need huge sprite...
..in some situations, can be used Source atop to show Sprite above ...I believe that you know that..

I saw your Lens flare example..great job!

Edit: ..example..just for fun :D
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
B
67
S
24
G
7
Posts: 1,518
Reputation: 11,072

Post » Tue Nov 11, 2014 12:11 pm

@korbaach , hahaha, very creative! :) Thanks for the tip ;)

I've added an extra... gameplay feature, a clicking sound to guide you towards... you :D
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
composer - multimedia artist
www.eli0s.com/en/
B
69
S
27
G
6
Posts: 1,146
Reputation: 10,379

Post » Tue Nov 11, 2014 1:15 pm

Hahaha..
eli0s........perfect :D
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
B
67
S
24
G
7
Posts: 1,518
Reputation: 11,072

Post » Tue Nov 11, 2014 7:04 pm

@korbaach , hehehehe, add to that a timer and a score and we have a simple game already ;)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
composer - multimedia artist
www.eli0s.com/en/
B
69
S
27
G
6
Posts: 1,146
Reputation: 10,379


Return to How do I....?

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests