chrome audio play at position causes jank

Discussion and feedback on Construct 2

Post » Tue Apr 12, 2016 5:05 pm

Just for everyone's information - there is a bug in Chromium engine where a sound played at a position (to give a stereo effect) causes a huge jank the first time it is played. I have created a bug report in chrome here as this is not directly a c2 problem; the problem appears on Chrome and nw.js...

To work around it, play a quiet sound at an object during your start/splash screen and all should be well thereafter. I'll post here when the problem is resolved.
Learning other engines, but C2 still rocks. Image Image Image Image
B
80
S
22
G
95
Posts: 2,424
Reputation: 57,685

Post » Tue Apr 12, 2016 5:09 pm

I get this in Edge, too, so I just assumed it was loading in the more advanced audio features as needed. But, yeah, my workaround has also been to just play a silent sound at the start of the game when it's not noticeable.
B
104
S
38
G
19
Posts: 962
Reputation: 18,026

Post » Tue Apr 12, 2016 5:13 pm

@C-7 - ooooh - I couldn't get it to happen in Edge. I submitted a bug report (here) but it was closed because it appeared to be a chromium only problem. Are you able to create a capx - perhaps it is a c2 problem...?
Learning other engines, but C2 still rocks. Image Image Image Image
B
80
S
22
G
95
Posts: 2,424
Reputation: 57,685

Post » Wed Apr 13, 2016 5:17 am

@Ashley, could you please clarify whether or not the play sound at position is a web audio call and whether - if it is web audio - this sound induced jank is consequently a bug in chromium? Please take a quick look at the chromium bug report linked in the first post - I sense that this will not get fixed from comments so far, and I don't understand the c2 internals well enough to argue accurately. Thanks.
Last edited by Colludium on Wed Apr 13, 2016 8:05 am, edited 1 time in total.
Learning other engines, but C2 still rocks. Image Image Image Image
B
80
S
22
G
95
Posts: 2,424
Reputation: 57,685

Post » Wed Apr 13, 2016 7:56 am

Colludium wrote:@Asley, could you please clarify whether or not the play sound at position is a web audio call and whether - if it is web audio - this sound induced jank is consequently a bug in chromium? Please take a quick look at the chromium bug report linked in the first post - I sense that this will not get fixed from comments so far, and I don't understand the c2 internals well enough to argue accurately. Thanks.

You misspelled his name. That way he won't see your tagging. https://www.scirra.com/users/asley
B
141
S
34
G
17
Posts: 1,561
Reputation: 21,065

Post » Wed Apr 13, 2016 8:08 am

Thanks @glerikud - this demonstrating my inability to use my phone properly! @Ashley - re-tagged in case my edit above doesn't do the trick. Thanks.
Learning other engines, but C2 still rocks. Image Image Image Image
B
80
S
22
G
95
Posts: 2,424
Reputation: 57,685

Post » Wed Apr 13, 2016 10:58 am

I commented on the bug report, but it wouldn't surprise me if they didn't fix it. It's a fairly minor issue with an easy workaround.
Scirra Founder
B
414
S
245
G
92
Posts: 25,207
Reputation: 200,365

Post » Wed Apr 13, 2016 11:06 am

Cool. Happy that we tried and at least this thread will serve as a record for anyone searching about this in future.
Learning other engines, but C2 still rocks. Image Image Image Image
B
80
S
22
G
95
Posts: 2,424
Reputation: 57,685


Return to Construct 2 General

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests