Construct 2 gets weird when long usage !!!

Bugs will be moved here once resolved.

Post » Tue Dec 29, 2015 7:02 pm

Problem Description
____ It is not something that I can really prove with a .capx file for it only happens when using construct 2 for a very long time especially when hibernated. Objects icons in the project bar tends to interchange, Object images in preview also interchanges, events doesn't run or not properly. At first I thought the events not running properly was something I did wrong and the sprite images too but when I "saved" my work and restarted construct 2, everything was in order and running again. I think this is a bug that is produced by the program itself because all my saved work was working and inorder again after C2 restart.___

Attach capx
____ Not applicable ____

Description of Capx
____ Not Applicable ____

Steps to Reproduce Bug
  • Step 1: Use Construct 2 for a long time and use hibernate instead of shutdown and do not close Construct 2.
  • Step 2: Make many sprites tiles and objects in the project bar and also havemany layouts and eventsheets with very advanced and long events.
  • Step 3: se Copy and paste frequently and also use undo and redo frequently. Then the weird effects will show up.

Observed Result
____ Construct 2 becomes weird as stated above.____

Expected Result
____ Construct 2 to remain functionable. ____

Affected Browsers
  • Chrome: (YES)
  • FireFox: (YES)
  • Internet Explorer: (YES)

Operating System and Service Pack
__ Windies 8.1 64-bit & Windows 10 64-bit____

Construct 2 Version ID
___ Construct 2 R219 beta____
The Things you can create is only limited by your imagination. If you don't have the skills then use your motivation as a natural force to exceed all expectations. Chadori RebornXD
B
65
S
21
G
90
Posts: 1,124
Reputation: 59,857

Post » Tue Dec 29, 2015 7:37 pm

That would be due to OS, and hardware rather than C2.
You could try stopping some other resources that are also using ram, as its most likely the culprit.
Image ImageImage
B
169
S
50
G
174
Posts: 8,331
Reputation: 110,806

Post » Tue Dec 29, 2015 7:39 pm

I think actually newt might be on to something. Overheating graphics card, not enough memory or the likes are most probably the culrpit.

Remember AERO is needed under Windows to prevent screen tearing but it also consumes about 1 GB of RAM.
Last edited by Solomon on Tue Dec 29, 2015 9:49 pm, edited 1 time in total.
Brick by brick, stone by stone.
B
56
S
25
G
18
Posts: 273
Reputation: 13,363

Post » Tue Dec 29, 2015 9:07 pm

Try going to File>Preferences>Misc and uncheck "Cache icons in editor for better performance". That's the typical culprit for this because it bumps up against (and through) Windows' object limit. This only really happens on projects with a lot of objects in it because of all the different-sized icons and such loaded for it. It'll make editing events and such a touch slower depending on how big your game is, but rock-solid stable.
B
103
S
38
G
19
Posts: 962
Reputation: 17,996

Post » Wed Dec 30, 2015 4:37 am

newt wrote:That would be due to OS, and hardware rather than C2.
You could try stopping some other resources that are also using ram, as its most likely the culprit.


I don't think so that my PC is the cause for it barely heats up even though it's a fanless ultrabook, I have enough ram in my pc. And it happened in two of my Computer.

Task Manager Overall Usage:

Ram Consumption : 10 to 20 %
CPU Consumption 3 to 25 %

----------------------------------------------
But it is nothing serious actually cause it happens only when you use it for a very long time and frequently using redo, undo, copy, paste and heavy import of objects and heavy event making. But I still reported it for some people may get confused that their events doesn't work suddenly and object images (especially similar images or duplicated-edited images) interchanges.
The Things you can create is only limited by your imagination. If you don't have the skills then use your motivation as a natural force to exceed all expectations. Chadori RebornXD
B
65
S
21
G
90
Posts: 1,124
Reputation: 59,857

Post » Wed Dec 30, 2015 4:52 am

C-7 wrote:Try going to File>Preferences>Misc and uncheck "Cache icons in editor for better performance". That's the typical culprit for this because it bumps up against (and through) Windows' object limit. This only really happens on projects with a lot of objects in it because of all the different-sized icons and such loaded for it. It'll make editing events and such a touch slower depending on how big your game is, but rock-solid stable.


Yeah! I believe that could be a cause of icons interchanging. Great Thanks @C-7
The Things you can create is only limited by your imagination. If you don't have the skills then use your motivation as a natural force to exceed all expectations. Chadori RebornXD
B
65
S
21
G
90
Posts: 1,124
Reputation: 59,857

Post » Wed Dec 30, 2015 5:01 am

Solomon wrote:I think actually newt might be on to something. Overheating graphics card, not enough memory or the likes are most probably the culrpit.

Remember AERO is needed under Windows to prevent screen tearing but it also consumes about 1 GB of RAM.


I do not think it is the case now. As I stated above..
The Things you can create is only limited by your imagination. If you don't have the skills then use your motivation as a natural force to exceed all expectations. Chadori RebornXD
B
65
S
21
G
90
Posts: 1,124
Reputation: 59,857

Post » Wed Dec 30, 2015 6:45 am

It's a little bit of everything.
Remember ram is constantly swapping out parts, and some may just be lost in the hibernate process.
Image ImageImage
B
169
S
50
G
174
Posts: 8,331
Reputation: 110,806

Post » Tue Jan 05, 2016 12:06 pm

If unchecking "Cache icons in editor for better performance" fixes this, then it's due to a limit in the Windows OS itself rather than C2, so closing. If you still think there is an issue, please make sure you follow the bug report guidelines such as by providing a .capx with specific steps to reproduce, otherwise there is nothing that can be done.
Scirra Founder
B
398
S
236
G
88
Posts: 24,441
Reputation: 194,681

Post » Sat Jan 09, 2016 12:37 pm

Do you have the steam version and put all you projects files in the same folder as the .caproj? If so try exporting the game as a new caproj in a different area away from your music/sounds/art and opening that new version.

When I did this it stopped a 5min+ wait on saving back to seconds and constant slowdown when using the editor after 10 minutes on my project.
B
12
S
4
G
1
Posts: 137
Reputation: 1,519

Next

Return to Closed bugs

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests