Construct crashes computer

For questions about using Classic.

Post » Sun May 25, 2014 5:39 am

When I constantly use construct classic, I noticed my computer slows down. It is a FAST computer, usually takes less than a second to load a page on Google Chrome, but when I used classic it was so slow the pages started crashing(NEVER happened before) how do I fix this?
B
22
S
9
G
6
Posts: 72
Reputation: 4,750

Post » Sun May 25, 2014 1:11 pm

Are you using Windows XP, Vista or a newer one like Windows 7 or 8? Also, Google Chrome can take up a lot of system RAM itself, so it may just be that your computer has trouble running both programs at once.

Does the issue continue after you've closed Construct Classic? In that case it's probably something unrelated to Construct as well.
"Construct 4 lets YOU make advanced games! (but not play them)" Construct Classic - Examples Kit Dropbox is a pile of trash and if you need my old files PM me! :)
B
121
S
42
G
17
Posts: 2,219
Reputation: 19,800

Post » Sun May 25, 2014 7:37 pm

I am using windows 7...what should I do?
B
22
S
9
G
6
Posts: 72
Reputation: 4,750

Post » Sun May 25, 2014 7:42 pm

seems to crash when I use it construct TOO much. Even if I do close it, however it eventually goes back to normal when I start deleting things from my project
B
22
S
9
G
6
Posts: 72
Reputation: 4,750

Post » Mon May 26, 2014 12:45 am

Windows 7 should be fine, do you know how much RAM you have on your computer and what type of graphics card? (Nvidia/AMD)

Also, if you close Construct and the computer is still slow then I don't think it's a problem with your project size, but could you also estimate how many sprites/tiled backgrounds/etc are in your game? And do you have any really big pictures in your game? (bigger than 1024x1024 ? )
"Construct 4 lets YOU make advanced games! (but not play them)" Construct Classic - Examples Kit Dropbox is a pile of trash and if you need my old files PM me! :)
B
121
S
42
G
17
Posts: 2,219
Reputation: 19,800

Post » Mon May 26, 2014 2:30 am

11.0 GB and graphics card should be a dx9. I'm not sure if its amd or nvidia, how do I check that? i can't find in systems information. Before I deleted the project, I used 3 sprites. (I want to use 5 or more when I am done) and all my sprites are 400 by 400 pixels. (Have not used anything but sprites so far). One sprite had about 8 frames of animation.
B
22
S
9
G
6
Posts: 72
Reputation: 4,750

Post » Mon May 26, 2014 2:43 am

(o ya, it usually crashes when I am using scripts or events, or consistently becomes unresponsive in construct.
B
22
S
9
G
6
Posts: 72
Reputation: 4,750

Post » Mon May 26, 2014 6:25 am

Hmm that is a lot of RAM so it should be okay. Also are you using the latest Construct Classic version R2 (download link in my forum signature), or the older R1.2?

And if you press Windows key (the Windows logo) + R you can bring up the "Run" box, then type: dxdiag
Running that program will show your complete PC specifications in the "System" and "Display" tabs.

That is a low number of sprites and they aren't too big, so it shouldn't be the problem.

Maybe you can also try updating your DirectX 9 drivers: http://www.microsoft.com/en-ca/download ... aspx?id=35

By scripts, are you using Python scripts?
"Construct 4 lets YOU make advanced games! (but not play them)" Construct Classic - Examples Kit Dropbox is a pile of trash and if you need my old files PM me! :)
B
121
S
42
G
17
Posts: 2,219
Reputation: 19,800

Post » Mon May 26, 2014 7:18 am

it seems when i put to much stuff in the event sheet editor, whether it's scripts or events
B
22
S
9
G
6
Posts: 72
Reputation: 4,750

Post » Mon May 26, 2014 7:35 am

its NIVIDIA and it says the latest drivers have already been installed in my computer, I'll try to download the latest version(it is R 1.2)
B
22
S
9
G
6
Posts: 72
Reputation: 4,750

Next

Return to Help & Support using Construct Classic

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests