Halfway done "World 1" Too much Memory Usage?

Discussion and feedback on Construct 2

Post » Thu Jan 22, 2015 7:28 pm

Hey guys, just was curious, I am making a platformer that will....by the time its done have at least 8 worlds. I have the first world a little over half complete. Which is a layout that is a map to go to each place and then 4 levels. Right now my memory usage is 174 mb. Does that number seem reasonable? Given how much i still have to do? What is a number to try and stay away from?
B
7
S
1
Posts: 42
Reputation: 461

Post » Thu Jan 22, 2015 7:33 pm

174 is quite a lot for html. Most modern computers can easily handle this as most video cards have gigabytes worth of memory available, but upon loading into the game, you'll get a bit of a stutter. I ran into an issue similar to this on Viktor where if I had music playing over layouts, loading a new layout over ~170mb would actually "stretch" the audio and you would hear this obnoxiously loud sine wave until the next layout was loaded properly and the music could continue. For me, I try to stay under 150 mb on average if possible.
B
44
S
12
G
1
Posts: 545
Reputation: 4,271

Post » Thu Jan 22, 2015 8:22 pm

Hmm, well thank you that is unfortunate. Because I feel like by the time i make the other worlds it will be 174x8 lol. Might have to rethink some stuff.
B
7
S
1
Posts: 42
Reputation: 461

Post » Fri Jan 23, 2015 6:16 pm

If you refering to the estimated memory use for your project that's based on the layout with the most memory use. It's not based on the whole project. So as long as each of your worlds is on different layouts then it will only load that one world into memory. So you wont have 174x8mb just which ever world/layout is currently loaded.
B
33
S
8
G
2
Posts: 100
Reputation: 2,635

Post » Fri Jan 23, 2015 6:58 pm

thatserafimkid wrote:If you refering to the estimated memory use for your project that's based on the layout with the most memory use. It's not based on the whole project. So as long as each of your worlds is on different layouts then it will only load that one world into memory. So you wont have 174x8mb just which ever world/layout is currently loaded.



Yes thank you, I actually recently realized this when I was running in debugger mode. My biggest Layout Maxed at about 116MB Memory Usage. Is that a number that is ok? I have a pretty hefty rig. And I want to make sure the game will run ok on slower computers.
B
7
S
1
Posts: 42
Reputation: 461

Post » Fri Jan 23, 2015 7:14 pm

Be sure to follow the memory usage tips.
Read carefully and follow the links provided, there is a lot of informations and optimizations you can and should apply to your project.

Also, the memory you can wish to use depends on the target you are aiming for. Desktop computers may probably handle up to 500 mo easily (don't take my word for it that's a rough estimate) but a mobile device probably won't have that much to spare.
New to Construct ? Where to start

Image Image

Image Image

Please attach a capx to any help request or bug report !
Moderator
B
296
S
119
G
96
Posts: 7,332
Reputation: 71,306

Post » Fri Jan 23, 2015 8:17 pm

Yeah this is my first game, I have no plan to put it on mobile. Just share between friends and family and myself. So desktop is what I am after. Thanks guys for all the responses. I am bookmarking that memory usage Link =)
B
7
S
1
Posts: 42
Reputation: 461


Return to Construct 2 General

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 12 guests