Having problems trying to run Construct video-related

For questions about using Classic.

Post » Mon May 30, 2011 6:59 am

When I start up Construct and try to create a new game, I get this error message:

"There is not enough video memory to open this frame editor. Please close some other editors and try again."

First thing when I click "New Direct-X Game". No idea what that's about. And secondly, when I try to open one of the old .exe files I created before, I get THIS message:

"Construct encountered an error in the display engine:

Failed to initilise Direct3D 9!"

And from using the DirectX installer I have, it INSISTS there's nothing more to be updated. I'm not sure what I should be Googling to download. Just as confused about that one.

Does anyone know exactly what's wrong, or how I can fix these problems?
B
4
S
2
G
4
Posts: 164
Reputation: 1,878

Post » Mon May 30, 2011 6:08 pm

Can you post some details on your graphics card/computer specification? I've heard that Construct is really buggy with certain graphics cards.

Also, can you run games other people have made in Construct?
"Construct 4 lets YOU make advanced games! (maybe)" Construct Classic - Examples Kit
B
86
S
28
G
13
Posts: 2,092
Reputation: 15,009

Post » Mon May 30, 2011 6:34 pm

The GTX series is the only batch of cards I've heard people have problems with. It sounds like your card doesn't have enough VRAM - I seem to recall at least 64 or 128mb is required, I can't remember which.

I'm not sure about this, but you also might be getting the error if you have some other application open at the same time which is using a lot of VRAM. Try quitting everything else and running construct by itself.
Moderator
B
88
S
32
G
33
Posts: 3,005
Reputation: 27,432

Post » Mon May 30, 2011 9:43 pm

I've gotten that error on a laptop using an Intel GMA 950 (128MB shared from system RAM) when trying to have two instances of Construct open. I don't remember it doing that on a much older build, but that was a while ago.

The 400/500 GTX series problem messes up textures and Layer previews.
B
2
S
2
G
2
Posts: 372
Reputation: 1,794

Post » Wed Jun 08, 2011 9:58 am

Well, nevermind all that... Apparently, the problem is that... there was no video card. And I'm not using that computer anymore.

Now I have a DIFFERENT problem, which still makes no sense. This computer DOES have a video card, and it successfully did the DirectX tests. The Direct Draw, Direct3D, and all the tests were successful. So I opened up Construct, and of course, it can create a new game. But after throwing on a sprite, a tiled background, I threw an effect onto the layer, and I got this error:

"Construct encountered an error in the display engine. Please report this problem to the application developer.

Failed to create Direct3D 9 device. (0x8876017c)"

Like I said, unlike the other computer, THIS one has a video card, so it can actually create a game. That's one step. But now, a new problem, and one that makes no sense... Why is it having problems with Direct3D when I try using ANY effects? When all the Direct tests were successful? That just doesn't make sense!
B
4
S
2
G
4
Posts: 164
Reputation: 1,878


Return to Help & Support using Construct Classic

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests