How do I Draw sprites On A Surface?

Get help using Construct 2

Post » Sun Jun 16, 2013 7:28 am

Hi peeps.

Im coming from game maker and im wondering how the heck to draw sprites to the screen/layout ? I want to make world of tiles but Not Random and I want it to start drawing the sprites at a certain YCord and go down to the bottom of the layout. Is this possible with construct.If so im never going back to game maker again.
B
9
S
5
Posts: 126
Reputation: 1,295

Post » Sun Jun 16, 2013 7:35 am

There are several ways to do this, if you are okay with plugins, then you might want TMXImport plugin, it works exactly like what you need.

The other way would be to use For, loopindex and Array (to store tile data) in eventsheet then create the tiles from event.
B
36
S
6
G
2
Posts: 190
Reputation: 4,223

Post » Sun Jun 16, 2013 7:41 am

@lunarray How do I download these plugins I could not find out how from the manual.Thanks for replying to me also.

Most of the tutorials for arrays are random even the main one.Thats why I was asking the community for some help on making a plain jane simple system. But if its even possible is a plus to me. TheNewGuy2013-06-16 07:45:53
B
9
S
5
Posts: 126
Reputation: 1,295

Post » Sun Jun 16, 2013 7:42 am

Also do these plugins work on mobile devices?
B
9
S
5
Posts: 126
Reputation: 1,295

Post » Sun Jun 16, 2013 7:45 am

You first look for the plugin you wanted (in this case TMXImporter), using the forum search

In this case, TMXImporter is here
http://www.scirra.com/forum/topic49949.html

After you download the zip/7z file, you extract it and put it in the plugin folder which is

C:\Program Files\Construct2\exporter\html5\plugin

After that you restart Construct 2, and you can put TMX importer in the canvas...

Edit: Oh, and the manual entry for installing addons is here
https://www.scirra.com/manual/158/third-party-addonslunarray2013-06-16 07:54:20
B
36
S
6
G
2
Posts: 190
Reputation: 4,223

Post » Sun Jun 16, 2013 7:48 am

Some plugin and behavior do works in mobile, some don't. Since it was contributed by people in the forum, you have to try or read their description. But this TMXImport looked like it will work in mobile, I'm not sure though since I don't use it myself.
B
36
S
6
G
2
Posts: 190
Reputation: 4,223

Post » Sun Jun 16, 2013 7:58 am

Awesome stuff @lunarray you are a saint,You explained very well thank you. Im going to try it out right now.Love Peace and Afro Grease!
B
9
S
5
Posts: 126
Reputation: 1,295

Post » Sun Jun 16, 2013 4:24 pm

No need for plugins , you can do it easily without some !

CurX = 0
CurY = -1

Repeat ( num of tiles you want on Y axis )
- add 1 to CurY
- set CurX to 0
-- Repeat ( num of tiles you want on X axis)
--- add 1 to CurX
--- Create Tile at #Xstartingposition#+CurX*(Sizeofatile) , #Ystartingposition#+CurY*(Sizeofatile)

What does this do is loop thru all the possible tiles on the X axis , spawn a tile , go one down and rince and repeat

P.S: Be sure to put the origin of a tile to the top , left
B
42
S
17
G
17
Posts: 2,247
Reputation: 17,461

Post » Mon Jun 17, 2013 7:16 pm

[QUOTE=Whiteclaws] No need for plugins , you can do it easily without some !

CurX = 0
CurY = -1

Repeat ( num of tiles you want on Y axis )
- add 1 to CurY
- set CurX to 0
-- Repeat ( num of tiles you want on X axis)
--- add 1 to CurX
--- Create Tile at #Xstartingposition#+CurX*(Sizeofatile) , #Ystartingposition#+CurY*(Sizeofatile)

What does this do is loop thru all the possible tiles on the X axis , spawn a tile , go one down and rince and repeat

P.S: Be sure to put the origin of a tile to the top , left[/QUOTE]


Thanks man.I dont fully understand but I will try some things out. Thanks
B
9
S
5
Posts: 126
Reputation: 1,295


Return to How do I....?

Who is online

Users browsing this forum: PROxMTswatTR and 14 guests