How to save & load

For questions about using Classic.

Post » Tue Feb 22, 2011 9:57 am

Can anybody help me with this please, How do i add a save & load system to my game? any cap file to show how this work will be cool
B
3
G
2
Posts: 40
Reputation: 780

Post » Mon Mar 21, 2011 10:31 pm

i dont think this is possible even though an action named save or quicksave exists and because of that i think construct is kind of useless... this question was ask another time and nobody answered. Too bad :( i thought construct is a real alternative to the paid programs...
B
1
G
1
Posts: 9
Reputation: 443

Post » Mon Mar 21, 2011 10:56 pm

Uhhh..what?

Array, INI, and more. Learn them, love them. I don't see why you would want to use the built in save anyway; it's more like a savestate.
Image
B
225
S
27
G
13
Posts: 1,774
Reputation: 18,024

Post » Mon Mar 21, 2011 11:06 pm

Unknown1111: You should try asking first before determining it's not possible, because both saving and loading are entirely possible! :) Just because someone's question went unanswered doesn't mean it can't be done!

Dewaldt: Like Tokinsom said, try the array and ini objects. If you search the forums, there are multiple examples about.
Moderator
B
88
S
32
G
33
Posts: 3,005
Reputation: 27,432

Post » Mon Mar 21, 2011 11:21 pm

You should code saving and loading yourself with events. The default save&load actions don't always work depending on the complexity of your game. Take a look at the ini object. I'm sure people have posted examples of saving and loading in the past, so search the forums too.

[quote="unknown1111":33kl2kbu]i dont think this is possible even though an action named save or quicksave exists and because of that i think construct is kind of useless... this question was ask another time and nobody answered. Too bad i thought construct is a real alternative to the paid programs...[/quote:33kl2kbu]

It's definitely possible, I've coded many saving and loading systems.

[quote="unknown1111":33kl2kbu]and because of that i think construct is kind of useless...[/quote:33kl2kbu]
[quote="unknown1111":33kl2kbu]construct is kind of useless...[/quote:33kl2kbu]
[quote="unknown1111":33kl2kbu]kind of useless...[/quote:33kl2kbu]
:shock:

edit: Arima and Tokin said the same thing.
B
25
S
3
G
6
Posts: 1,197
Reputation: 5,620

Post » Tue Mar 22, 2011 12:19 am

Think it depends what kinda game you make, there is a kinda basic save and load system but I dont believe it works that super, best way is to use array's and/or hashtable's for it, thats what I think but i'm still learning to ;)
B
43
S
8
G
5
Posts: 110
Reputation: 3,605

Post » Tue Mar 22, 2011 4:28 pm

:) thanks to you all, finally i figured it out through digging deep into this forum ^^
B
1
G
1
Posts: 9
Reputation: 443


Return to Help & Support using Construct Classic

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests