Outline shader bug(ish) appearance

Discussion and feedback on Construct 2

Post » Tue Jun 07, 2016 2:41 pm

I have used @R0J0hound 's outline effect and noticed that the outline produces strange visuals while fading in/out (or have opacity other than 100) over objects with other WebGl effects.
I tried to tweak the shader so it would not take image samples outside the box, but I failed :(
Can someone explain what is happening or how that problem can be solved? Thank you.

Simplest example:
Image
B
61
S
31
G
6
Posts: 125
Reputation: 7,895

Post » Wed Jun 08, 2016 6:30 am

Please, help me.
B
61
S
31
G
6
Posts: 125
Reputation: 7,895

Post » Wed Jun 08, 2016 8:57 am

Does it still happen if the objects are on different layers?

~Sol
Tired of crappy file hosts that are crappy? Get DROPBOX - https://db.tt/uwjysXJF
Moderator
B
83
S
34
G
40
Posts: 3,032
Reputation: 30,474

Post » Wed Jun 08, 2016 9:12 am

SoldjahBoy wrote:Does it still happen if the objects are on different layers?

~Sol


Yes, it happens on same and different leyers , if I turn off an on "Force own texture" or "use render cells"...
Furthermore in my project it even hapening when the opacity is 100, but I can't duplicate that bug outside my project.
It looks that Constract 2 shaders works in a way that they don't clear memory after they rendered previous objects, and it messes up with current renderings...
B
61
S
31
G
6
Posts: 125
Reputation: 7,895

Post » Wed Jun 08, 2016 10:22 am

Can you post the capx file here so I can take a look and see if there's a work-around perhaps?

I already spoke to R0J0 today about this plugin/effect but he isn't working on webgl effects anymore for reasons, so a fix may not be possible at all - but I can have a look to see if I get the same results using different hardware and/or exported renderer.

~Sol
Tired of crappy file hosts that are crappy? Get DROPBOX - https://db.tt/uwjysXJF
Moderator
B
83
S
34
G
40
Posts: 3,032
Reputation: 30,474

Post » Wed Jun 08, 2016 10:27 am

Webgl and my pc don't get along so I don't mess with shaders anymore and I won't be fixing this. It's probably the shader that's to blame and how I wrote it since issues have come up since I first made it.

A possible workaround for the opacity would be put the object on it's own layer and change the layer opacity instead of the object opacity.

The outline around the border could be from sampling garbage values outside of the quad. Maybe clamping the uv coordinants inside the shader could help to keep them inside the box.
B
92
S
32
G
109
Posts: 5,290
Reputation: 70,991

Post » Wed Jun 08, 2016 10:59 am

Sounds like @R0J0hound needs a new computer... I wonder what I have laying around here that I could stick in a box and send to you ;)

~Sol
Tired of crappy file hosts that are crappy? Get DROPBOX - https://db.tt/uwjysXJF
Moderator
B
83
S
34
G
40
Posts: 3,032
Reputation: 30,474

Post » Wed Jun 08, 2016 11:14 am

Link to capx: http://www.filedropper.com/outlinefail

I figured out that in my project the problem is two outlines, even with 100 opacity:
Image
B
61
S
31
G
6
Posts: 125
Reputation: 7,895

Post » Wed Jun 08, 2016 11:18 am

R0J0hound wrote:The outline around the border could be from sampling garbage values outside of the quad.


Exactly!
I tried to clamp, but the garbage values can be found even in the quad...
B
61
S
31
G
6
Posts: 125
Reputation: 7,895


Return to Construct 2 General

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 12 guests