PC Locks Up While Using Construct

Discussion and feedback on Construct 2

Post » Tue Nov 15, 2016 2:37 am

I would have posted in this under Bugs, but according to a Sticky there, most bugs are user-created.

My PC is running Windows 8.1, and it's a fairly decent machine (I've used it primarily to run videogames). I can't work in Construct 2 for more than 30 minutes before it locks my entire PC up.

What will happen first is I'll notice things are no longer clickable, this includes anything on my PC and system tray: Windows key, Alt+Tab, IE, Mozilla, Chrome, WiFi list, Volume button; Ctrl+Alt+Del won't work, so I'm not even able to force-shut Construct 2 from within Task Manager. Instead, I have to force power down my PC and reboot it every time this happens.

I don't get it. I. just. don't. get. it. FYI, this is never happened before with any other kind of software I've used. At the very worst, when something like this happens, I just force shut the software I'm using and begin again... this time the entire PC becomes unresponsive, indefinitely.
Last edited by nihlathak on Tue Nov 15, 2016 3:34 am, edited 1 time in total.
B
6
S
3
Posts: 9
Reputation: 568

Post » Tue Nov 15, 2016 2:45 am

That's weird, I have Windows 8.1 too and never experienced anything like that. I guess you've done scans to make sure no nasty malware is lurking around somewhere?
B
39
S
16
G
6
Posts: 542
Reputation: 7,617

Post » Tue Nov 15, 2016 3:17 am

its not C2 its a new Trojan type of malware that lurks around internet, i got something similar also on my laptop(i wont say exactly what i did on it, but its not using C2) .. its called Windows 8 or 8.1 cant remember properly.... :D :lol:

just joking with the Trojan ... its a windows 8 and 8.1 problem.

try disable ur auto update windows feature... u will see ur windows 8.1 its going to work fine for you.

its one of windows 8.1 bug that made Microsoft skip windows 9 and went for 10 directly.

Edited: if the windows auto update its off... then u might caught a real Trojan and now im not joking. C2 doesn't do that to ur computer lol.
Last edited by gamecorpstudio on Tue Nov 15, 2016 3:31 am, edited 1 time in total.
B
78
S
23
G
69
Posts: 1,353
Reputation: 43,985

Post » Tue Nov 15, 2016 3:30 am

try disable ur auto update windows feature... u will see ur windows 8.1 its going to work fine for you.

Why do you think this will work?
B
6
S
3
Posts: 9
Reputation: 568

Post » Tue Nov 15, 2016 3:32 am

nihlathak wrote:
try disable ur auto update windows feature... u will see ur windows 8.1 its going to work fine for you.

Why do you think this will work?



because i experienced the same thing you described. and i had always this process called, windows auto update thing in task manager, and when the cpu wold spike on it or increase by 20% stuff wold start crumbling no alt+tab no ctrl+alt+delete nothing. after i researched the matter of the process a bit turned it off. and no more issues for me. and same as you i have a pretty decent new computer... built it with new cutting edge parts last year so it shouldn't happen, i wold understand if wold use the old rig, but on the new one no.

Edit: im responding purely from my experience based on your description, as you, i own a windows 8.1 license. and for me the problem was from the auto update.


Edit2: i should'v first ask you if the problem started from u installing the windows 8.1 on ur machine, that wold make it much easier to understand my response.
B
78
S
23
G
69
Posts: 1,353
Reputation: 43,985

Post » Tue Nov 15, 2016 4:27 am

I've updated some drivers, and run virus scans; there are no infections that my anti-virus software can see. I've opened some gaming platforms, and some image editing software. I plan to use multiple applications at one time, several that do different things, and require different system resources to run (It's similar to what I've done on this PC for a long time, without problems).

If I don't have these Windows system freezing and Internet Explorer (Construct Debug) locking up problems, I don't know what else it could be but the Construct software: it just happened again 10 minutes ago, there's virtually no way to break out of the lock-up (that I know of).

i should'v first ask you if the problem started from u installing the windows 8.1 on ur machine, that wold make it much easier to understand my response.

The PC's run fine for more than 3 years and I've never had this problem till now.
B
6
S
3
Posts: 9
Reputation: 568

Post » Tue Nov 15, 2016 7:32 am

nihlathak wrote:The PC's run fine for more than 3 years and I've never had this problem till now.



So, the entire 3 years and more, you had the computer for ... Was Windows 8.1 installed on it?

Also, is your Windows 8.1 with a official Microsoft license? Is Construct2 the free version or the Licensed Version? things might occur differently when software's are not the official latest release, but outdated ones.

Are you using the standalone Construct2 downloaded from official Scirra site or the Steam version? What Construct2 Version are you using?

The lockup thing didn't happened before, and from 3.5 millions downloads this is the first time i see this appearing in forum, im just curious about all elements, since all this elements matter into pinning down the mysterious problem.


If all the answers to the above questions are Right(meaning=you had windows 8.1 since it was released in 2014 on this computer u are using now and never C2 did this, every software is licensed on ur computer and its not a torrented version that might cause this problem, C2 is not the steam version since the problem it can be caused by the steam playtrough feature, Construct2 version is not older then R239 since that is the official stable release.) then i have no real response to fix your issue, but instead i suggest you file this problem into a report at the Bug's Section


If some or part of the software's you are using (windows/C2/other software you use in same time while you are working in C2) are not licensed or are from torrent downloads then i suggest get the official version of them, cause in that situation no one really can help with a official response, and you might be subject to sanctions for breaching licensing terms.

I'm not saying you are doing something wrong or illegal, just being thorough, so me or a more experience user in this matter(more experienced users, moderators, C2 creators) can provide you with a perfect response and fix this issue that might affect us all, as well the future updates and future users of the C2 product.


Hope you read all the above, also i hope if you found why is the problem with the lockup happening, to reply here or in the Bug's Section so the issue to be patched in the future updates. Thanks.
Last edited by gamecorpstudio on Tue Nov 15, 2016 8:13 am, edited 3 times in total.
B
78
S
23
G
69
Posts: 1,353
Reputation: 43,985

Post » Tue Nov 15, 2016 8:08 am

so the entire 3 years and more, you had the computer for ... Was Windows 8.1 installed on it? also, is your Windows 8.1 with a official Microsoft license? Is Construct2 the free version or the Licensed Version? things might occur differently when stuff are not the official latest release. Also are you using the standalone Construct2 or the Steam version? What Construct2 Version are you using?

Yeah, 8.1 hasn't caused a problem, and I've had it for a long time. And.. yes, of course, about the Microsoft license.

Standalone free version Construct 2, I downloaded it from the main site. I always use Mozilla Firefox, but I never got around to setting it as my default browser for some reason, so whenever I'd use the Debug Layout feature in Construct, it'd open in Internet Explorer. I changed my default browser now to Firefox, and I haven't seen this problem happen since (computer hasn't locked up....*keeping fingers crossed*).
B
6
S
3
Posts: 9
Reputation: 568


Return to Construct 2 General

Who is online

Users browsing this forum: mihirolover, Tjums, Yahoo [Bot] and 14 guests