Problem: 2 secs freeze caused by physics

Get help using Construct 2

Post » Sat Jul 25, 2015 9:42 am

Hi!
Situation: 3 secs after game is running there is a 2 sec freeze and i tested with debugger it shows cpu: 181%, Physics simulation: 172% on iphone 4s.

-Game has no logic and only 7 physical objects on a new project.
-I also disabled the physics behavior of objects and enabled them 5 secs later it is the same situation, when the behavior is enabled it runs for 3 secs and then 2 secs of freeze, after that is runs on 58 FPS.

Have anyone seen this happening before and how do you solve it?
Thanks!

Image
B
8
S
1
Posts: 14
Reputation: 492

Post » Sat Jul 25, 2015 12:16 pm

I don't have any very pertinent solution but I hardly suggest you to avoid physic behavior when you can. This behavior request a lot of performances and it is hard to make it work well on mobile devices.
B
8
S
1
Posts: 76
Reputation: 628

Post » Sun Jul 26, 2015 9:02 am

@yapiiiii thanks
B
8
S
1
Posts: 14
Reputation: 492

Post » Sun Jul 26, 2015 11:11 am

you can reproduce some physics effects quite easily with some operations... I can help you if you need help to do that.
B
8
S
1
Posts: 76
Reputation: 628

Post » Sun Jul 26, 2015 2:06 pm

can you share a capx ? or the events or conditions relating to the physics behavior? im pretty sure you did something wrong, a game like you show it should not use that much of cpu it should not even be noticeable
B
75
S
22
G
68
Posts: 1,337
Reputation: 43,271

Post » Mon Jul 27, 2015 12:44 am

@yapiiiii thank you : )
@gamecorpstudio event sheet is empty and every setting for project, scene and objects are default, thanks for asking : D
B
8
S
1
Posts: 14
Reputation: 492

Post » Mon Jul 27, 2015 3:43 am

siroos wrote:@yapiiiii thank you : )
@gamecorpstudio event sheet is empty and every setting for project, scene and objects are default, thanks for asking : D



can u snapshot the physics and the line that creates the balls and the hangs?

btw whats ur computer cpu and graphic card? are the drivers for GPU updated?
B
75
S
22
G
68
Posts: 1,337
Reputation: 43,271

Post » Mon Jul 27, 2015 10:16 am

Do you mean joints? xD i didn't use any and physics settings for objects are default.
I just arranged the objects on the scene using the layout screen.
4 long objects are immovable and 3 smaller ones are movable .
Iphone4s system is updated to newest version, even if i close all the other running apps the physics freeze still happens.
On Galaxy note 3 (4 core device) it has an almost unnoticeable 0.2 sec freeze.

Thank you : D
B
8
S
1
Posts: 14
Reputation: 492


Return to How do I....?

Who is online

Users browsing this forum: newt and 14 guests