[r233] Construct 2 Crashes Exactly 1 Minute After Startup

Report Construct 2 bugs here.

Post » Sun Sep 25, 2016 11:25 pm

Problem Description
On my machine, the Construct 2 editor crashes exactly 1 minute after it starts up. It didn't used to do this, but now it does every time I launch, without fail.

I've tried running as administrator, uninstalling and reinstalling, not loading a project and just sitting at a blank editor, turning off my anti-virus and firewall, disabling auto updates and auto saves. Nothing seems to help.

Steps to Reproduce Bug
  • Launch Construct 2 executable
  • Wait for editor to load and appear
  • Wait 60 seconds

Observed Result
Construct 2 becomes completely unresponsive and will not recover from this state.

Expected Result
Construct 2 does not crash.

Operating System and Service Pack
Windows 7 Professional 64 bit, Service Pack 1

Construct 2 Version ID
233
B
4
Posts: 5
Reputation: 210

Post » Mon Sep 26, 2016 7:46 am

@nguida - That happened to me too. And I made a bug report on that + discussion before. Sadly it was closed and unresolved. But I managed to make a workaround.
It's caused by the update of r233 (high-DPI improvements) that may have increased the load on laptops / ultrabooks. But by pushing the PC to it's maximum
prevents the performance drop from happening.

Steps:
1) Reinstall.
2) Construct 2 Button -> General Tab -> Press: Reset Dialog (Button)
3) Construct 2 Button -> Misc -> Change Icon Mode to : Cache unique icons (Best Performance).
4) Reset the Dialogs again: Construct 2 Button -> General Tab -> Press: Reset Dialog (Button)
5) Select a Power Plan : (Balanced Performance or High Performance).... Avoid using PowerSaver or anything like that. Better yet disable that from activating when power is low if you are using a laptop or ultrabook.

I'm not sure why it actually works except for the changing the power plan. Changing the PowerPlan just pushes your cpu to it's max to support C2's additional cpu usage.
The Things you can create is only limited by your imagination. If you don't have the skills then use your motivation as a natural force to exceed all expectations. Chadori RebornXD
B
65
S
21
G
90
Posts: 1,124
Reputation: 59,857

Post » Mon Sep 26, 2016 11:37 am

Do you have autobackup set to run every 1 minute or something? I can't think of anything else that it would start doing after 60 seconds that could go wrong.
Scirra Founder
B
398
S
236
G
88
Posts: 24,428
Reputation: 194,600

Post » Mon Sep 26, 2016 12:35 pm

It crashes if you set your PowerPlan to Power Saver mode, I solved it by setting the mode to Balanced or Max Performance.
I think it has something to do with the pc setting the GPU performance to the lowest.
Banned User
B
17
S
7
G
24
Posts: 388
Reputation: 14,494

Post » Mon Sep 26, 2016 1:34 pm

X3M wrote:It crashes if you set your PowerPlan to Power Saver mode, I solved it by setting the mode to Balanced or Max Performance.
I think it has something to do with the pc setting the GPU performance to the lowest.


EXACTLY! Good to know that I'm not alone. :D :D :D :D
The Things you can create is only limited by your imagination. If you don't have the skills then use your motivation as a natural force to exceed all expectations. Chadori RebornXD
B
65
S
21
G
90
Posts: 1,124
Reputation: 59,857

Post » Sun Oct 02, 2016 7:09 pm

Thanks for the suggestions, all.

Unfortunately, I already have the "best performance" icon chaching selected, and my PC is already set to "Balance" power mode. Following the steps in chadorireborn's post, I still crash exactly 60 seconds after boot up.


Ashley wrote:Do you have autobackup set to run every 1 minute or something? I can't think of anything else that it would start doing after 60 seconds that could go wrong.


No, I have already disabled autobackup, autosave, and have update checks set to "never." Furthermore, this crash will occur even if I sit at a blank editor screen with no project loaded, so it should be completely unrelated to any project file.

Any other ideas are welcome!
B
4
Posts: 5
Reputation: 210

Post » Fri Oct 07, 2016 1:57 am

Oddly enough, it seems to be fixed now that I've re-enabled the start page to come up when I start up Construct 2.

Wanted to post that update in case it helps anyone else in the future, or helps Ashley figure out what the issue is.
B
4
Posts: 5
Reputation: 210

Post » Wed Oct 26, 2016 6:05 pm

I just installed and when I start he open the screen and he does not respond. what can I do?
B
2
Posts: 1
Reputation: 152

Post » Wed Oct 26, 2016 6:39 pm

bitsEviL wrote:I just installed and when I start he open the screen and he does not respond. what can I do?


Please do not hijack someone else's thread, especially when your error is not relevant to the original post.

If you think you have a bug, please create your own post, ensuring you follow the Bug Report Requirements.
If your vision so exceeds your ability, then look to something closer.
Moderator
B
134
S
30
G
86
Posts: 5,416
Reputation: 59,518


Return to Bugs

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests