Sound problems with Windows Phone Plug-in

Get help using Construct 2

Post » Tue Feb 18, 2014 4:37 pm

Hello,

I am using the windows phone plug in with Lumia 920 and have ran into a few issues.

1) About half of the sounds and music make a popping noise on start or stop. These sound effects came with Construct 2. I even reduced the sample rate in Audiacity but that did not help.

2) Using the plugin's stop function will occasionally crash the device. I caught it in the emulator a few times.

My game is a simple flappy bird clone so it shouldn't be too taxing on the hardware. Does anyone know how I can resolve these issues?

Thank you!KiratTheKop2014-02-19 02:49:08
B
11
S
2
Posts: 68
Reputation: 982

Post » Tue Feb 18, 2014 4:45 pm

You need to follow the tutorial by @TheHen. Windows Phone 8 sounds have to be .wav and you should use functions to call them His tutorial goes over all that. Just search for windows phone in the tutorials section.
B
49
S
12
G
10
Posts: 1,833
Reputation: 14,583

Post » Tue Feb 18, 2014 4:50 pm

Hi Blue, Thank you for the quick response. It's my fault for having a generic title but I couldn't fit the specific problems into it. I tried to remedy that by mentioning in the first sentence that I used/followed his plugin/tutorial. :)
B
11
S
2
Posts: 68
Reputation: 982

Post » Thu Feb 20, 2014 4:07 am

Bump, any idea how to stop the popping noise?
B
11
S
2
Posts: 68
Reputation: 982

Post » Thu Feb 20, 2014 6:03 pm

I have had to remove sounds from my project on windows phone due mainly to the fact that some sounds just don't play and some actually crash it. Some type of header issue in the actual parsing of the sound file based on the errors I was finally able to dig out of error logs. No idea how to remedy it, but it seems that WP is VERY sensitive about audio files.
B
49
S
12
G
10
Posts: 1,833
Reputation: 14,583

Post » Thu Feb 20, 2014 6:05 pm

Okay I finally fixed it.

I played the .wav files natively and still heard the popping noise. Clearly something is wrong with the device. At this point I am panicking because users are leaving bad reviews.

1) Fire up audacity.
2) Select the first 0.5 seconds of the song. Apply effect->Fade in.
3) Generate->Silence. Added 0.5 seconds of silence to the beginning of the sound.

No more popping! :D
B
11
S
2
Posts: 68
Reputation: 982

Post » Thu Feb 20, 2014 6:07 pm

As for the crashes. I found a few things.

1) Plug in's stop music by tag does not work.
2) Stopping or playing a non existent tag or file leads to crashes. In C2's desktop export, nothing would happen. So you are right WP is a bit more sensitive. But this is something I can program around.

3) Plugin's looping play doesn't work. I had to modify the c# file.
B
11
S
2
Posts: 68
Reputation: 982


Return to How do I....?

Who is online

Users browsing this forum: namaewayukidesu and 20 guests