Sprite Sheet Help (Solved)

Get help using Construct 2

Post » Sat Sep 28, 2013 6:19 pm

I was wondering if someone can help me with my sprite sheet problem. Since my sprites are not typical size (32x32,64x64,128x128...) I need to rely on a couple sprite sheets filled with my art in order to save space. The game is HD, so every little bit helps. I found other ways to save space, but the art is the bulk of it.

After some reading, I got the impression that C2 creates sprite sheets on export, and I can see that it has done that for animated sprites, but not for all my other sprites. Is that an error? Is there a plugin that can assemble sprite sheets for all sprites in C2 on export?

I also tried importing my own sprite sheets into C2, but I haven't found a way to use a portion of the image as a sprite object in my game without C2 cutting up the image. I tried importing the sprite sheet as a tiled background and resizing the border block over the needed sprite, but I can't seem to set the origin point in a tiled background, which results in only having access to the upper left sprite (without exposing the rest of the sprite sheet).

Is there an effective way I can work around C2 cutting up my sprite sheets? Sebastian2013-09-28 18:59:13
B
14
S
7
G
3
Posts: 145
Reputation: 3,035

Post » Sat Sep 28, 2013 6:22 pm

Chop up the sprite sheet outside of C2 and import them as separate images on one animation? Or did you want to avoid doing that?
B
45
S
15
G
73
Posts: 2,008
Reputation: 43,398

Post » Sat Sep 28, 2013 6:33 pm

[QUOTE=plinkie] Chop up the sprite sheet outside of C2 and import them as separate images on one animation? Or did you want to avoid doing that?[/QUOTE]

That's sounds like a great idea. Would I do that through "properties?" I'm going to test that out now. Thank you for the suggestion!
B
14
S
7
G
3
Posts: 145
Reputation: 3,035

Post » Sat Sep 28, 2013 6:58 pm

Excellent!

Such a simple solution, I feel silly for not thinking of it. Good thing plinkie was around! :)

Recap: Add sprites to animation frames, set animation animation speed to 0, and change the "initial frame" to the needed sprite. C2 will then create a sprite sheet for you.

Thank you, plinkie!Sebastian2013-09-28 19:04:05
B
14
S
7
G
3
Posts: 145
Reputation: 3,035

Post » Sat Sep 28, 2013 7:07 pm

Np
B
45
S
15
G
73
Posts: 2,008
Reputation: 43,398


Return to How do I....?

Who is online

Users browsing this forum: georeb, part12studios, Yahoo [Bot] and 11 guests