What makes the data of my app so large?

Get help using Construct 2

Post » Sun Sep 03, 2017 9:02 am

I'm guessing this has nothing to do with what you are saving.
This app data is probably some temp files, maybe downloaded from the Internet or created by some plugins. Are you using any 3rd party plugins, showing ads etc.?
Image

Did I help to fix a problem in your game? You can buy me a cup of coffee :) If you'd like to hire me, please see this post
B
17
S
9
G
157
Posts: 2,212
Reputation: 83,505

Post » Sun Sep 03, 2017 3:00 pm

gamecorpstudio wrote:
RobertMKD wrote:I am saving only 39 items of which 32 are global variables while 7 are arrays as json:

1st Array is 14 wide and 3 high
2nd and 3rd Array are only 14 wide
4th and 5th Array are 111 wide
6th Array is 111 wide and 2 high
and the 7th is 2 wide and 6 high

So, is it normal for this data to take 40mb of space on a device?


depends on what you are exporting to, however mb space is only referring to image download size! so if u have high quality images you might want to drop them down, also screen/layout resolution must be under 1080 if u want lower mb weight!


You see, this is my first project and I don't remember why, but I've set the window size to 5750, 3250 when created the project. Also, one of my layouts is 31546, 3250.. And there's no way I can change that now..
Is this the source of this big data size?

dop2000 wrote:I'm guessing this has nothing to do with what you are saving.
This app data is probably some temp files, maybe downloaded from the Internet or created by some plugins. Are you using any 3rd party plugins, showing ads etc.?


Yes I am using Appodeal Ads
My first project:
Image
B
20
S
8
G
1
Posts: 172
Reputation: 2,463

Post » Tue Sep 05, 2017 9:34 am

arrays dont use that type of memory space, its definitely your images or sounds or a files you imported. also the 40 mb on device, might actually be the safety number that the app requires to run, i seen c2 games that where under 5 mb but requiring 250 mb to run. we can't say for sure without seeing your project file and what you have inside. im more curious about the stats at bottom of the c2. that tells you total download size, running memory required. also u might want to run a debug and see what you get from inspect tool as size and cpu usage. 40 mb on mobile device is normal though, i wouldn't worry about it.
B
86
S
26
G
75
Posts: 1,440
Reputation: 47,810

Post » Tue Sep 05, 2017 10:11 am

RobertMKD wrote:You see, this is my first project and I don't remember why, but I've set the window size to 5750, 3250 when created the project. Also, one of my layouts is 31546, 3250.. And there's no way I can change that now..
Is this the source of this big data size?


Almost definitely. If your assets are also very big (which is quite likely given the screen size etc) then their images will be very large in terms of MB.
<iframe frameborder="0" src="https://itch.io/embed/146124?linkback=true&dark=true" width="552" height="167"></iframe>
B
26
S
7
Posts: 254
Reputation: 2,389

Post » Tue Sep 05, 2017 7:14 pm

gamecorpstudio wrote:arrays dont use that type of memory space, its definitely your images or sounds or a files you imported. also the 40 mb on device, might actually be the safety number that the app requires to run, i seen c2 games that where under 5 mb but requiring 250 mb to run. we can't say for sure without seeing your project file and what you have inside. im more curious about the stats at bottom of the c2. that tells you total download size, running memory required. also u might want to run a debug and see what you get from inspect tool as size and cpu usage. 40 mb on mobile device is normal though, i wouldn't worry about it.


I feel like a total noob right now, as most replies on this thread were questions like these, no offense.

The Approx. Download size is 5.9mb. Memory use 200.1mb; Events: 2284
The size of the images when exported is 4mb (1,5mb when optimized).

Image

This is from the biggest layout in my project, in regards of the size of images. Though I don't know what does this have to do with the data of the app, as far as I know, images are not saved in data..?

mrtumbles wrote:
RobertMKD wrote:You see, this is my first project and I don't remember why, but I've set the window size to 5750, 3250 when created the project. Also, one of my layouts is 31546, 3250.. And there's no way I can change that now..
Is this the source of this big data size?


Almost definitely. If your assets are also very big (which is quite likely given the screen size etc) then their images will be very large in terms of MB.


Are you sure? I don't think the size of the layout has anything to do with the size of the display of the device. Also, I think stretching the images does not affect their size...

I will test this out anyway..
My first project:
Image
B
20
S
8
G
1
Posts: 172
Reputation: 2,463

Previous

Return to How do I....?

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 8 guests