Construct 2 : Manual pentru Incepatori

Favourite 1355 favourites
Tutorial written by AshleyOriginally published on 26th, June 2011 - 52 revisions

Bravo pentru ca ai ales Construct 2! S-ă începem prin a crea primul tau joc HTML5. O s-a incepem prin a crea un joc demo numit "Ghost shooter" . Incearca-l aici inainte, ca s-a intelegi ce o s-a "construim" : este un actor care se uita dupa mouse , se misca prin apasare a sagetilor pe tastatura calculatorului tau , si trage in monstrii prin apasarea mouse-ului . Vei invata tot ce trebuie pentru a face un joc simplu - de la layers la event system!

Atentie: V-a rog nu cere-ti ajutor in comentariile acestui tutorial! In schimb, v-a rog s-a vizita-ti forum-ul pentru a primi posibile mai bune raspunsuri intrebarilor tale.

Tutoriale Alternative

Exista un ghid alternativ pentru incepatori : Cum s-a faci un joc de tip "Platforma", care asigura mai degraba crearea unui joc "sari-si-fugi" de tip "platforma" , decat un "Shooter cu vedere de sus". Poti incepe cu oricare din aceste doua tutoriale, dar v-a recomandam s-a le urmezi pe amandoua pentru a iti face o idee mai buna despre cum s-a programezi aceste doua tipuri de joc!

De asemenea mai este si tutorial-ul Cum s-a faci o clona a jocului "Asteroids" sub 100 de evenimente de catre Kyatric , care este putin mai avansat si probabil mai complicat dar este de asemenea foarte detaliat.

Instalarea Programului Construct 2

Daca nu ai instalat deja programul, poti descarca o copie a ultimei versiuni Construct 2 Aici. Programul Construct 2 este doar pentru Windows , dar jocurile pe care le faci pot rula pe orice platforma, precum Mac, Linux si iPad. Construct 2 se poate instala si pe conturi secundare din calculatorul tau, care nu necesita drepturi de admin. Este de asemenea si portabil, deci daca o s-a doresti vreodata s-a il iei cu tine, il poti instala pe un Sitck USB cu memorie flash mai mare de 512Mb!

Notiuni de baza

Acum esti pregatit, Porneste Construct 2. Apasa pe butonul File, si selecteaza New.
Meniul File, Butonul 'New'.
In dialogul New Project , nu este nevoie s-a faci nici o schimbare. Apasa doar Create project. Construct 2 v-a crea si mentine intregul proiect intr-un singur fisier numit .capx.
Acum ar trebui s-a te uiti la un layout gol - pagina in care poti crea si pozitiona obiecte. Gandeste-te la o pagina ca un nivel de joc sau un meniu. In alte programe, aceasta pagina e posibil s-a fie chemate room, scene sau frame.

Adaugare a Obiectelor

Tiled Background - Fundal Repetitiv

( pentru a n-e familiariza mai bine cu programul Construct 2 noi ii vom spune Tiled Background.)
Primul obiect pe care il vrem este un Tiled Background. Obiect-ul Tiled Background poate face urmatoarele lucruri pentru noi. Inainte de toate, imaginea pe care o vezi, o vei folosi ca Tiled Background - apasa click dreapta pe ea si salveaz-o undeva in calculatorul tau :

Imagine pentru Tiled Background
Acum, apasa dublu-click oriunde pe pagina goala, pentru a adauga un nou obiect. (Mai tarziu, daca pagina este plina, poti da click dreapta pe pagina si selecteaza Insert new object.) Odata ce vezi optiunea Insert new object, apasa click dublu pe Tiled Background object pentru al adauga.

Optiunea Insert New Object.


Un plus v-a aparea pentru tine care te v-a ajuta s-a indici unde s-a se adauge obiect-ul. Apasa click aproximativ in mijlocul paginii. Acum se v-a deschide texture editor,ca tu s-a poti introduce imaginea care ai descarcat-o in Tiled Background. Haide s-a adaugam imaginea, pe care ai descarcat-o, prima data. Apasa click pe iconita care arata ca un fisier galben pentru a incarca imaginea din computer, gaseste unde ai salvat-o anterior si selecteaz-o.

Adauga o imagine din calculator
Acum inchide editor-ul pentru imagine apasand pe X din coltul din dreapta sus. Daca iti apare un text , ai apasat X-ul gresit ,si ar fi bine s-a te asiguri ca ai salvat! Acum ar trebui s-a vezi obiect-ul Tiled Background pe care tu tocmai l-ai creat in pagina de lucru. Hai s-a o marim ca s-a acopere toata pagina de lucru. In primul rand asigura-te ca ai selectat Tiled Background, bara cu proprietati, Properties Bar, din stanga ar trebui s-a iti arate toate setarile obiect-ului, incluzand marimea si pozitia. Seteaza pozitia obiect-ului la Position 0,0 in colt stanga sus si marimea size la 1280, 1024 (aceasta e marimea paginii de lucru).

Tiled Background proprietati
Hai s-a vedem ce am lucrat. Tine apasat control si roteste rotita mouse-ului in jos spre tine ca s-a faci zoom out (ca s-a micsorezi pagina ). Alta modalitate ar fi , s-a dai click view - zoom out de cateva ori. De asemenea poti tine apasat Space, sau rotita dupa mouse pentru a putea misca pagina de lucru cu toate obiectele din ea. Mijto, huh? Tiled Background-ul tau ar trebui s-a acopere toata pagina de lucru acum :

Tiled Background-ul Adaugat


Apasa control+0 sau click view - zoom to 100% s-a revii la vederea 1:1.

(Daca nu ai rabdare ca si mine de altfel, apasa click pe iconita play sau run in bara de titlu de sus - o fila de internet ar trebui s-a apara in browser-ul tau de internet aratandu-ti pagina ta de lucru! Woo!)

Share and Copy this Tutorial

You are free to copy, distribute, transmit and adapt this work with correct attribution. Click for more info.

Leave a comment

Everyone is welcome to leave their thoughts! Register a new account or login.